In maart 2018 vernietigde de Raad van State de in 2015 verleende milieuvergunning voor Sus Campiniae, omdat de locatie van het slachthuis op het industrieterrein naast de begraafplaats van Oevel onvoldoende gemotiveerd was door toenmalig Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege. De Raad van State argumenteerde dat het niet voldoende toegelicht was waarom ons bedrijf op het industrieterrein naast de begraafplaats in Oevel kon uitgebaat worden.
In december 2018 besliste minister Schauvliege om de milieuvergunning niet bijkomend te motiveren, ondanks uitsluitend positieve adviezen van alle geconsulteerde onafhankelijke milieu-instanties (Gewestelijke Milieuvergunningscommissie, Agentschap Wegen en Verkeer, departement Omgeving van de Vlaamse Overheid, en de Vlaamse Milieumaatschappij).
Aangezien wij steeds alles in het werk gesteld hebben om ons slachthuis te exploiteren met een minimale impact op de omgeving, kwam dit nieuws als een grote verrassing. Bovendien werd reeds in het kader van de bouwvergunning definitief door de Raad voor Vergunningsbetwistingen bevestigd dat Sus Campiniae wel degelijk thuishoort op dit industrieterrein.
Na constructief overleg met de verschillende betrokken partijen hebben wij op 18 februari 2019 een nieuwe Omgevingsvergunningsaanvraag ingediend bij de deputatie van de provincie Antwerpen. In dit kader stelde de gemeente Westerlo vervolgens, zoals gebruikelijk, een openbaar onderzoek in. Als onderdeel van dit onderzoek werd een infovergadering georganiseerd op 2 mei 2019 in zaal De Biehal in Oevel. Op deze vergadering hebben we met plezier onze nieuwe vergunningsaanvraag aan de buurtbewoners toegelicht. Wij vinden uw mening zeer belangrijk en luisteren daarom graag naar uw eventuele bezorgdheden, zoals wij ook in het verleden steeds gedaan hebben.
Een belangrijk onderdeel van deze aanvraag was het nieuwe milieueffectenrapport (MER) dat werd opgesteld door onafhankelijke experten in verschillende domeinen: lucht, geluid, mobiliteit, grond- en afvalwater, bodem en fauna & flora (klik voor meer informatie ook op de tab ‘MER’). Aangezien ons slachthuis sinds de opstart in 2017 operationeel is, stelde deze nieuwe MER-studie ons in staat om de voorspellingen die gemaakt werden in het vorige MER (vóór de bouw van ons slachthuis), te toetsen aan de huidige, werkelijke situatie.
Reeds van bij de bouw van ons slachthuis hebben wij uiteraard de nodige maatregelen genomen om te voldoen aan de huidige, strenge wetgeving. In deze Omgevingsvergunningsaanvraag leverden wij daarbovenop bijkomende inspanningen in de vorm van nieuwe investeringen, waarmee we onze impact op de nabije en ruime omgeving nog verder terugdringen. Lees hier meer over in de tab ‘Investeringen’.
Op 18 juli 2019 kende de deputatie van de provincie Antwerpen op basis van de gunstige adviezen van verschillende onafhankelijke instanties en de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie (POVC), unaniem de Omgevingsvergunning toe aan Sus Campiniae.
Nadien werd er een beroepsprocedure opgestart tegen het besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen. In deze procedure was het aan de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie (GOVC) om een advies te formuleren voor de Vlaamse minister van Omgeving mevrouw Zuhal Demir. Deze laatste bevestigde op haar beurt, op basis van het unanieme gunstige advies van de GOVC, de toekenning van de Omgevingsvergunning aan Sus Campiniae begin januari 2020. Wij zijn zeer verheugd met dit gunstige besluit, en zullen blijven inzetten op het verder beperken van onze impact op de omgeving door te investeren in bijkomende maatregelen.